Bankerna får inte erbjuda högre bolån än 85 procent

Bankerna får inte längre låna ut så mycket pengar som den kostar.
Minst 15 procent av priset måste man ha råd med själv – och mäklarna är kritiska.


– Det drabbar främst ungdomar och förstagångsköpare, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Mäklarsamfundet till Expressen.se.
Finansinspektionen kom i dag med sina nya ”allmänna råd” till bankerna. Det innebär att bankerna inte får erbjuda högre lån än 85 procent av bostadens pris om man ska använda bostaden som pant.
– Ett av skälen är att vi haft en oerhört stark utveckling i utlåningen under senare år, som fortsatt stiga genom krisen. Det finns också en risk att bankerna använder allt högre belåningsgrader som konkurrensmedel och vi vill undvika att hushåll hamnar i riskzonen, säger Martin Andersson, FI:s generaldirektör enligt TT.
Men de nya reglerna får skarp kritik av Mäklarsamfundet.

Unga drabbas främst

Reglerna drabbar främst ungdomar som köper sin första lägenhet. Att en etta kostar runt 1,5 miljoner kronor är inte ovanligt i Stockholm. Då behöver man alltså minst 225 000 kronor i insats.
– Har man inte mycket pengar eller rika föräldrar blir det svårt att köpa en lägenhet i storstäderna. Och där är det lättare att få sitt första jobb, säger Jeanette Gustafsdotter till Expressen.se.
Mäklarsamfundet förstår att Finansinspektionen vill se över bolånen. Men tycker att det är fel väg att gå.
– Jag tror inte att det kommer påverka priset. Men det lär göra bostadsmarknaden mindre rörlig, säger Gustafsdotter till.

Håller inte med

Fast finansinspektionen håller inte med om att ungdomar drabbas extra hårt av de nya reglerna
– Det är de som påverkas mest. Men det är också dem vi vill skydda. Och bostadsbristen i storstäder avhjälps inte av att belåningsgraderna stiger, säger FI:s chefsekonom Lars Frisell till TT.
De nya reglerna börjar gälla den 1 oktober i år.

Källa