Stockholmare är bostadsfixerade

Du skulle se vilken läcker lägenhet jag såg i helgen. Synliga takbjälkar, vitslammad murstock, spottar överallt, lyxiga italienska möbler – jag bara dog. Ja, herregud – hade man sju mille, skulle man lätt slå till.

Avlyssnad konversation på fyrans buss på Vallhallavägen. Det sägs att få storstadsbor är så bostadsfixerade som stockholmarna. Alla – nästan – har järnkoll på priser och räntor, tvärsäkra åsikter om inredning och ständigt nya bostadsprojekt på gång. Åtminstone i tankarna.

Känner du dig bortkommen på en fest är det bara att slänga fram de förlösande orden – Och hur bor du då? – så är kvällen räddad. Frågan är om det inte är en bra raggningsreplik på dansgolvet också. Etsningar är definitivt ute, nu är det walk-in-closet och slipade betonggolv som gäller.

Det är ingen tillfällighet att inredningstidningar säljer som smör och att nätet är fullt av bloggare som berättar om sina senaste inrednings- och bostadsfynd.

Det är heller ingen tillfällighet att fastighetsmäklarnas säljkanal Hemnet har långt över en miljon unika besök per vecka – trots att bara två hundra tusen bostäder säljs per år. Många mäklare satsar stort på vackra inredningar och stajlade miljöer, med fotografier som inte står många inredningsmagasin efter.

Att titta på andras hem har blivit det nya stora folknöjet.

Därför utökar vi i dag DN Bostad med mer läsning om hem och bostäder. Vänd på tidningen så hittar du den nya avdelningen, som vi kallar Drömhem. Där bjuder vi på lite extra lyx och flärd – hem att drömma om, vackra saker att inspireras av. Håll till godo.

Källa