Vindsvåning – ett sätt att leva

Eric Tour och Nina Persson har nyligen gjort i ordning sin andra vindsvåning. De letade i två år innan de fastnade för lägenheten med två takterrasser i Vasa­stan i Stockholm.


Eric Tour vänder vant de spröda råvarorna på sin teppanyakihäll. Vårlök, groddar och mizunasalladens dekorativa blad lierar sig med äggnudlar och räkor. Heta droppar från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket.

– Vi lagar mycket asiatisk mat sedan tidigare, men under varje resa snappar man upp nya smaker. De här kryddpastorna köpte vi i Peking förra veckan, säger Eric och korkar upp en flaska vitt vin, tillverkad på Semillondruvan. Enligt den sydafrikanske gårdsherre som sålde honom flaskan ska den passa utmärkt till stark asiatisk mat.
Annons:

Den gigantiska köksfläkten suger effektivt upp aromerna de sex meterna upp till taknocken, för att sedan sprida väldoften över takåsarna.

– På originalritningarna gick loftet ut en bra bit över köket. Men har man över sex meter i takhöjd, vill man ju bygga bort så lite rymd som möjligt, säger Nina Persson och blickar ut över sina 165 kvadratmeter.

Paret har själva varit med och projekterat, från råvind till färdig våning. Precis som inför färdigställandet av deras tidigare vindsvåning.

– Vi visste precis vad vi ville ha den här gången. Stora öppna ytor med kök och öppen spis centralt placerade, många ljusinsläpp och terrass i söderläge. Men det tog nästan två år att hitta det perfekta objektet, berättar Nina.

I samband med terrassbygget upptäcktes ett outnyttjat schakt. Trots att en stor ångbastu redan fanns i det nedre badrummet, valde paret att inrätta en ”underjordisk” bastu med tre generösa lavar och helkaklad dusch. Precis som inomhus finns här inbyggda högtalare kopplade till en central ljudanläggning.

Ytterligare en bonus blev bygglovet för ännu en terrass, belägen på en del av en utrymningsplattform i höjd med loftet. Här är det mest Eric som håller till för att tillreda egenfångat i fiskröken.

Efter sina elva år tillsammans har Nina och Eric utvecklat en i det närmaste synkroniserad inredningssmak; stilren med stark dragning åt modern italiensk design.

– Vi har också lärt oss att inte stressa fram möbel- och textilval. Det är till exempel först nu som vi beställt sängbord. Det blev betongskivor på stålben från en svensk formgivare, säger Nina.

Den fasta inredningen är diskret men sofistikerad. Vitvarorna i köket kommer från Gaggenau och i badrummen står vita Corianpjäser från italienska Boffi. Till andra exklusiviteter hör takfönster med regnsensorer och en elektriskt styrd toalettdörr. Genom en stor klarglasruta exponeras det vackra badrummet när det är ledigt. När dörren reglas ändras glaset till frostat.

Sina många resor till trots lyser souvenirerna med sin frånvaro. En utvald samling har fått sin plats på murstocken intill köket. Här tronar en vacker urna från Österlen och det bevingade lejonet Pixiu, som enligt kinesisk mytologi är drakens nionde son. Enligt feng shui ska den lilla figuren bringa rikedom och skydda mot ondska.

Källa