Att bo i ett växthus

Att leva ekologiskt är något som allt fler strävar efter. Naturhus Ingarö är byggt med hållbara material och utformat för att familjen Sacilotto ska kunna leva nära naturen.

Det glänser och glimmar om det stora växthuset på skogstomten ute på Ingarö i Stockholms skärgård. Innanför glasväggarna skymtar ett hus – till synes utan tak. Jo, det är sant. Familjen Sacilotto har byggt in sitt hus i ett växthus som mäter 200 kvadratmeter med en höjd på nio meter. Taket är platt med räcken som fungerar som en lekplats för barnen.

Huset kallas Naturhus Ingarö och är byggt som en stor solfångare vilket minskar energiförbrukningen. Grundtanken är att huset ska fungera i ett kretslopp där det man lånar av naturen lämnas tillbaka rent.

Med trädäcket i glashuset runt om det vanliga huset får familjen en extra yta där klimatet är varmt och behagligt. Dessutom kyls väggarna på det vanliga huset inte ner.

– Vi kan äta våra måltider på växthusdäcket från april till oktober. Dessutom spar vi energi, ”växthuseffekten” bidrar till inomhusvärme under de svala årstiderna. Glaset skyddar mot vind, nederbörd och kyla. Men det är klart att vi måste elda för värme på vintern, säger Charles Sacilotto.

Det är den numera bortgångne arkitekten Bengt Warne som har inspirerat till naturhuset på Inga­rö. Han ritade ekologiska, ofta experimentella hus, redan på 1960-talet och det första naturhuset i Sverige stod klart i Saltsjöbaden 1976. Glas var ett viktigt material i Warnes byggnader. Ett av hans motton var: ”Boendet ska stryka naturen medhårs, inte mothårs”.

Basen för det ekologiska huset på Ingarö var ett fritidshus från 1950-talet med källargrund. När familjen Sacilotto köpte det 2002 var huset i behov av renovering. I dag har det byggts ut med två rum och mäter 90 kvadratmeter. Huset har också fått ett kretsloppsanpassat system för avloppshantering som är placerat i källaren. Fastigheten har eget brunnsvatten.

– Vatten vill vi inte slösa med. Vi duschar i stället för att bada, säger Charles.

Vattentoaletten har urinseparering, det sparar också vatten. Urinen renas och blir till gödning i odlingsbäddar i växthuset. Fekalierna, avföringen, går in i ett annat reningssystem och blir till mull med hjälp av maskar. Därefter krävs efterkompostering utomhus. Mullen kan sedan användas i odlingarna.

Odlandet är viktigt i ett ekologiskt boende. Har man ett naturhus går det mesta att odla, även sådant som annars inte skulle vara möjligt i vårt klimat: aprikoser, mandel, fikon, och vindruvor. De kan övervintra eftersom det inte bildas någon tjäle i växthuset. Även frosten dröjer.

– Det gäller bara att ha plats. Har man det kan man nästan bli självförsörjande på både frukt och grönsaker, säger Charles ­Sacilotto stolt.

Mer närodlat kan det knappast bli. Växthuset ventileras med hjälp av datorstyrda luckor i taket och av skjutdörrar på övriga plan. Varma dagar regleras värmen även med hjälp av skuggardiner. De filtrerar bort cirka 60 procent av solljuset.

– Inomhustemperaturen i boningshuset på sommaren har aldrig överstigit 28 grader, berättar Charles.

Växthusglaset är härdat vilket gör att det tål stora påfrestningar som stormar. Familjen Sacilotto jobbar hela tiden för att förbättra huset.

– Nyligen installerade vi en värmepump och näst på tur står solceller för att värma vattnet, säger Charles.

Källa