Rogivande konst och design

Antikhandlare Michael Berglöf, som ställer ut på Grand Antiques, inreder med rogivande konst och design.

– Jag har svårt att tänka mig mitt kombinerade vardagsrum och kontor utan Ragna Berlins magnifika målning, säger han om konstverket bakom ryggen. Den har sådant sug och sådan kraft. Samtidigt är den meditativ. Jag kan sitta länge och utforska den.

Han slår sig gärna ned i Börge Morgensens 50-talsfåtöljer.
Annons:

– De passar bra här, rätt proportioner och fin färg på eken. Jag är förtjust i hantverk och de här är klassisk, dansk snickarkonst.

Bordet i jakaranda har okänt ursprung men Michael gissar på nordiskt, sent 60-tal. På väggen bakom bordet hänger en serie målningar av Lars Nilsson. Det hela kompletteras med en Ittalaskål, en 60-talslampa i svensk design och ett par reseminnen från Burma; ett svärdskaft och en tobaksburk. I hörnet ”ett objekt som jag ryckte åt mig vid kassorna på Ikea”.

– Varje miljö kräver sina föremål. Jag är övertygad om att det ger ett själsligt lugn att vara i en estetisk och harmonisk miljö men konsten får gärna utmana känsla och intellekt.

Samtidigt försöker han att inte fästa sig för mycket vid saker eftersom han ställer ut en del av dem på mässor, som Grand Antiques som startar i dag.

– Jag måste ha ett professionellt öga när jag köper och säljer. Till ärvda saker och konst har jag ett annat förhållningssätt. Då är det fråga om affektion och personliga känslor.

Hans håg står mest till det klassiska men han har också anpassat sig till ökad efterfrågan på 1900-talsdesign.

Michael har en bakgrund som byggnadsvårdare och har Facebookgruppen ”Rädda Stockholm” där man inte är nådig mot högresta skrytbyggen.

– Jag brinner för äldre bebyggelse och kulturmiljöer och är rädd om Stockholms särart och siluett.

Källa