Energisnålt hus

För en hundralapp i månaden värmer man upp det Svanenmärkta huset i skogsgläntan. Tanken är att förena miljöinriktat byggande med en modern, stram arkitektur.

Vid skymningsdags i Glimåkra ser huset nästan ut att sväva ovanför marken. Den upplysta cederträpanelen skimrar och det strömmar ljus från vardagsrummets stora fönster i västerläge.

Ändå känns huset en smula ensamt i skogsgläntan. Tanken var förstås att bygga fler hus i området, men den Svanenmärkta villan väntar fortfarande på sin första ägare.

– Vi har haft ett stort intresse för huset, säger Johan Juncker, direktör och delägare i företaget Energy home som äger villan.

– Omkring 2000 personer var här under visningarna på Bodagarna.

– Men när man pratade med folk så märkte man att många av dem som blev förtjusta i huset var från Malmö- och Lundatrakten medan de som bor i närheten inte har varit lika positiva. Kanske tar det lite tid att vänja sig vid det som är nytt

Huset vilar på pålar vid Kilingeån med Glimåkras ridhus bara ett stenkast därifrån.

En terrass slingrar sig runt fasaden och huskroppen är rektangulär med solpaneler som sticker upp på taket.

De omgivande träden har bevarats, allt enligt filosofin att bygget ska vara så miljövänligt som möjligt.

Att bygga Svanenmärkt var inte alldeles enkelt.

– Det är svårt första gången man gör det. Varje detalj ska ju vara miljöanpassad. Ja, det var ett helvete och många sömnlösa nätter faktiskt, säger Johan Juncker.

– Någon gång fick vi åka ända till Danmark för att få fatt i rätt fogmassa! Men nu när det är klart känns det väldigt bra. Och nästa gång blir det betydligt enklare.

Huset är så välisolerat att företaget nu ansöker om få kalla det passivhus, alltså ett hus som i stort sett inte behöver någon traditionell uppvärmning utöver den värme som alstras av solen, människor och hushållsmaskiner.

Solpanelerna på taket driver den vattenburna golvvärmen inne i huset och under byggnaden finns ett sandlager som lagrar överskottsvärmen från sommarhalvåret. Med hjälp av värmepump och värmeåtervinning av luften hålls energikostnaderna låga.

– Vi räknar med att uppvärmningen i genomsnitt kostar hundra kronor i månaden för dem som bor i huset. Har man tonårsbarn som badar varje dag kan det bli något högre, säger Johan Juncker.

Visningshuset kostar cirka 25000 kronor per kvadratmeter; ett högt pris i lilla Glimåkra.

– Vi kan inte konkurrera med priset. Men vi kan konkurrera med design och arkitektur och de låga driftskostnaderna. Huset behöver dessutom nästan inget underhåll, fasaden har en garanti på 50 år, säger Johan Juncker.

För att ta vara på solvärmen är de stora fönstren placerade åt söder och väster.

På sommaren hålls huset svalt genom att utnyttja kylan i ett lägre, svalare sandlager under huset. Visserligen är huset helt tätt, för att spara energi, så ventilationen är viktig och luften byts flera gånger i timmen.

Till sommaren planerar Energy home att börja sälja ett tjugotal villor vid sjön Immeln i nordöstra Skåne. Men innan dess önskar han att en familj flyttar in i det färdiginredda Glimåkrahuset.

– Vi letar efter en miljöintresserad familj som kan tänka sig att provbo huset en tid. Helt gratis, förstås, säger han.

Källa